Тільки найкращі IT рішення

Mobile-first indexing: Як підготувати свій сайт WordPress до змін в алгоритмі індексації від Google

Час читання: 5 хв.

Якщо ви слідкуєте за новинами та оновленнями Google, то мабуть вже чули про новий алгоритм індексації mobile-first. Що це означає? Як ці зміни вплинуть на ваш сайт? Що зробити зі своїм сайтом WordPress, аби пошукові боти Google не ігнорували його? У цій статті ми дамо відповіді на ці та багато інших запитань.

З чого все почалося?

Колись дуже давно, люди використовували мобільні телефони тільки для того, щоб дзвонити. Але з часом мобільні девайси оволоділи усім необхідним функціоналом, щоб задовольнити наші потреби. Переломним став 2016 рік, коли мобільний трафік перевершив трафік зі стаціонарних комп’ютерів.

Тоді інтернет-користувачі зіткнулись з такою проблемою: вони вводили запит до пошукової системи зі свого мобільного телефону, Google боти аналізували десктопні сторінки на наявність релевантної інформації, ранжували ресурси та видавали результат. Переходячи за посиланням, користувачі перенаправлялись до відповідної сторінки мобільного сайту. Зазвичай, розробники приділяли більше уваги основній, десктопній версії, а мобільна була спрощеним варіантом з урізаним контентом. Мобільна версія не відображала повної інформації, не давала відповіді на запитання користувача. У гіршому випадку, мобільної версії взагалі не було, та мобільні користувачі, зіткнувшись з такими незручностями, більше не повертались до сайту. Індексація старого типу стала приносити неприємний користувацький досвід. Аби не втрачати мільярди користувачів, Google оголосив про свої плани щодо внесення змін в алгоритм індексації сайтів. Назвали його “Mobile-first indexing”.

Індексація mobile-first в дії

У березні 2018 року, після півторарічного періоду експериментів та тестувань, зміни перейшли у дію. Тепер пошукова система Google використовує мобільну версію контенту для індексації та ранжування сайту. Це не означає, що пошукові боти будуть ігнорувати неадаптивні сайти. На сторінку видачі потраплятимуть, як і раніше, найбільш релевантні посилання.

Мігрувати на індексацію mobile-first можуть тільки адаптивні чи оптимізовані для мобільних пристроїв веб-сайти. Перехід на нову систему відбувається повільно та поступово. Google сповіщає власників сайтів, що перейшли на нову індексацію, через повідомлення у пошуковій консолі.

Як це впливає на ваш сайт WordPress?

У найкращому положенні опинились власники сайтів з адаптивним дизайном. Власникам сайтів, оптимізованих під мобільні девайси зі сторони сервера (динамічна веб-сторінка), або з різними URL-адресами для різних пристроїв (мобільна версія), варто знати, що саме мобільна версія сторінки індексується та впливає на розташування сайту на сторінці пошукової видачі. Ті, хто має сайт лише з десктопною версією, не повинні помічати різниці в індексації, хоча можуть мати проблеми з ранжуванням. Конкуренти з адаптивним дизайном тепер користуються більшим авторитетом серед пошукових ботів Google.

Якщо ви не впевнені, чи є ваш сайт зручним для мобільних користувачів, протестуйте його за допомогою інструменту Mobile-Friendly Test. Введіть адресу сторінки, яку хочете перевірити, та зачекайте хвилинку. Якщо тест показує, що ваша сторінка є “mobile-friendly”, то немає причин для хвилювання. Google надаватиме вашому сайту перевагу у пошуковій видачі. У іншому випадку, слід щонайшвидше зробити свій сайт адаптивним.

Як підготуватись до нової індексації?

Google зазначив, що індивідуально оцінює готовність кожного сайту до переходу на індексацію mobile-first. Коли черга дійде до вас, краще бути вже готовим.

Отже, якщо на вашому сайті WordPress встановлена сучасна адаптивна тема, то вам не варто перейматися. Просто дотримуйтесь загальних рекомендацій для SEO оптимізації сайту, аби завжди залишатись в топовій позиції.

Якщо ви ще не перейшли на готову адаптивну тему, ось кілька порад, як поліпшити користувацький досвід з мобільних пристроїв на вашому сайті:

  1. Оптимізуйте свій сайт для мобільних пристроїв за допомогою спеціальних плагінів (WPtouch, WP Mobile Pack, Jetpack, OBox Mobile);
  2. Перевірте свої плагіни на сумісність з мобільними пристроями;
  3. Оптимізуйте зображення, щоб вони правильно відображались та швидко завантажувалися;
  4. Зведіть до мінімуму час завантаження сторінок;
  5. Не використовуйте поп-апи на весь екран;
  6. Добре організуйте архітектуру сайту, не змушуйте користувачів клікати по сто разів, доки вони не знайдуть те, що їм потрібно на вашому сайті;
  7. Використовуйте тільки релевантний контент;
  8. Відстежуйте мобільні ключові слова;
  9. Протестуйте свій сайт з точки зору мобільного користувача. Чи все добре працює? Що можна покращити?

Висновки

Настав час усвідомити, що мобільні користувачі – це ваша основна аудиторія. Саме тому, в першу чергу слід потурбуватись про їх потреби. Індексація mobile-first є частиною глобальної мобільної революції, яку не варто ігнорувати. Швидше підготуйте свій сайт WordPress та стрибайте у хвилю мобільного світу, де на вас чекають нескінченні можливості!

Якщо вам необхідна допомога професіоналів, зв’яжіться з нами.